I starten av 1927 var eksverdensmester Emanuel Lasker på en simultanturné rundt i Norge som fikk stor oppmerksomhet både hos landets sjakkspillere og i pressen.


av Øystein Brekke

I serien ”Sjakkbyen Hamar og omegn gjennom 100 år”:

Da Lasker tapte fem partier på Hamar
– og fem sølvpokaler skiftet eier

I starten av 1927 var eksverdensmester Emanuel Lasker på en simultanturné rundt i Norge som fikk stor oppmerksomhet både hos landets sjakkspillere og i pressen. Det var første gang en verdensmester i sjakk besøkte landet vårt, og Lasker var virkelig en berømthet etter å ha vært verdensmester i 27 år fra 1894 til 1921.

Sterkest motstand på Hamar
Resultatene hans i de mange simultanoppvisningene var gjennomgående så gode som vi kan forvente av en av de store sjakkhøvdingene. Bare ett sted på turnéen fikk Lasker virkelig uventet store problemer, og det var 24. februar 1927, på Hamar.

Det ble en kveld som de daværende medlemmene i Hamar Schakklub ikke glemte så lenge de levde. Lasker, som vanligvis tapte null, ett eller maksimum to partier på en slik simultanaften, tapte plutselig fem partier!
Jeg antar at det riktige antallet er fem, selv om noen senere kilder hevder at det var sju. Dette forteller blant andre Thorleif Lukassen, klubbens formann i mange år (men ikke medlem så tidlig som i 1927), i en artikkel om klubben i Norsk Tidsskrift for Sjakk i 1970 og Sigurd Heiestad i boka ”60 år ved sjakkbrettet”, men jeg tipper at dette kan være en type historie som kan ha lagt på seg gjennom de 40-50 årene.

Bowling og sølvpokaler
Etter en lang reise fra besøket sitt i Steinkjer kvelden før, ankom Lasker til Hamar på dagen før han skulle spille. Gjestfrie styremedlemmer tok ham på kvelden med til bowling (kjeglebane, som det het) på ett av byens hoteller, og det fortelles at Lasker nok ble ganske sliten både av spillet og en påfølgende hyggelig servering og dermed ikke var i sin aller beste form under simultanoppvisningen.
Norsk Schakblad nr. 2 i 1927 forteller:
”En interessert privatmann hadde på forhånd stillet op fem pokaler til fordeling mellem de av Hamar-spillerne som klarte å beseire mesteren. Og det usannsynlige skjedde: alle fem pokaler fikk sin eiermann. De fem vinnerne var Stafsberg, lærer Berg, Øvstedal, Vister og Oscar Løberg. Kampen endte efter 6 timers spill. Siste mann på skansen var Eiv. Rustad, som fikk remis. De øvrige 24 partier gikk i Dr. Laskers favør.
Dr. Lasker uttalte efter kampen at Hamarspillerne hadde spilt meget godt, til store glede også for ham.”

Sigurd Heiestad forteller at gullsmed K.O. (Karenus) Liberg var den interesserte privatmannen som utlovet pokaler til dem som beseiret Lasker i simultanoppvisningen. Heiestad forteller hvor sterkt engasjert gullsmed Liberg var i sjakk. Han tok gjerne et parti på bakrommet midt på dagen, og en dag kom butikkdamen inn på bakrommet med en ring og spurte om prisen. Liberg så på ringen, og uten å svare la han den rolig i brikkeesken og fortsatte spillet.

Kom ikke og si at det ikke lenge har vært atskillig sjakkinteresse på Hamar.

Øystein Brekke