Bergens Schakklub og sjakkbyen Bergen
Den utadvendte sjøfartsbyen Bergen var naturlig ett av de første stedene i Norden der sjakkspillet ble tatt i bruk da det spredte seg over det nordlige Europa antagelig fra begynnelsen av 1100-tallet.
Av Øystein Brekke
Mange sjakkbrikker fra utgravingen etter den store brannen på Bryggen i 1956 er i dag vitnesbyrd om tidlig sjakkspilling i kjøpmannsmiljøet i Bergen. Disse brikkene kan vi nå beundre i Bryggens Museum, og et besøk der må være en anbefaling til alle sjakkinteresserte. Sjakkspillet nådde også fram til klostermiljøene rundt i landet. I bergensområdet er det funnet sjakkbrikker både fra Nonneseter kloster og Lyse kloster.
Til tross for disse og faktisk mange andre funn rundt i Norge og Skandinavia av sjakkbrikker fra de neste par hundreårene, er det så vidt vites dessverre ikke gjort noen forskning som kan si mer om disse brikkene og forholdet mellom dem og dermed om sjakkspillets utbredelse hos oss i middelalderen.
Vi vet lite eller ingenting om sjakken i Bergen helt fram til Bergens Schakklub (BS) ble stiftet 11. september 1902, altså nøyaktig 99 år før to store tårn falt i New York. Det vi vet, er at klubben hadde sitt utspring i foreningen ”Den gode hensigt” der det var blitt spilt atskillig med sjakk. Denne spesielle foreningen i Bergen var stiftet i 1798 og hadde mange av byens mer fornemme borgere som medlemmer. Stiftelsesmøtet for Bergens Schakklub ble holdt på Grand Cafe, men spillekveldene på torsdager i årene framover var stort sett i ”Den gode hensigt”.
Klubbens første formann var dr. I. D. Irgens. Berømt også utenfor sjakkmiljøet ble formannen i årene 1904 – 07, Henrik Ameln (1879-1961), som var ordfører i Bergen fra 1910 og en etter hvert legendarisk stortingsmann for Høyre fra 1913. Per Ofstad har fortalt levende om hvilket stort og festlig inntrykk Ameln gjorde på klubbens unge medlemmer under BS sin 50 års jubileumsfest i 1952.
Først rundt 1920 hadde sjakkmiljøet i Bergen fått både fasong og kvalitet, og mye av æren for dette blir tillagt klubbens energiske formann fra 1916 til 1920, Finn Gundersen, som også ble president i Norsk Schakforbund fra 1920 til 21, da Bergens Schakklub for første gang arrangerte Landsturneringen.
Bergens Schakklub har naturlig vært en av landets ledende klubber gjennom hundre år. Klubben hadde en glansperiode på 20-og 30-tallet med stor oppslutning og da særlig trioen Oluf Kavlie-Jørgensen, Thv. Modahl og Konrad Salbu hevdet seg helt i toppen i norsk sjakk. Midt på 30-tallet var det kommet til enda flere, og Kavlie-Jørgensen skrev i en sjakkspalte at BS antagelig kunne mønstre det sterkeste 10-mannslaget av alle norske klubber.
På siste halvdel av 1990-tallet var situasjonen lignende igjen da en helt ny generasjon av toppspillere i Bergen var på topp og BS plutselig flere ganger ble norgesmester for lag, da kometen Roy Fyllingen fra Fyllingsdalen sluttet seg til klubbens fra før fremste spillere Ivar Bern og Eirik Gullaksen, som i dag er byens tre Internasjonale mestere.
Jeg vil berette mer om både disse og noen andre perioder i Bergens Schakklubs historie i artikler i bulletinene under årets Landsturnering i 2009.
Samtidig vil jeg – med Hordaland Sjakkrets som NM-arrangør – naturlig skrive noe om enkelte andre driftige sjakkmiljøer som har satt sitt preg på utviklingen i deler av perioden fra tidlig på 1900-tallet til i dag, både i Bergen og omegn og andre steder i fylket. Bare i løpet av de seneste 25 årene må vi da straks – og på litt ulike måter – kunne framheve klubber som Fyllingsdalen, Fana, Nordnes, Åsane, Løperen, Askøy, Masfjorden, Sotra, Vandaskog og Voss.
Legg igjen en kommentar